Napa lara tenggorokan lan apa sing kudu ditindakake

Napa lara tenggorokan lan apa sing kudu ditindakake

Sensasi goresan sing ora nyenengake sing nggawe sampeyan pengin watuk, salah sawijining varian nyeri Tenggorokan / NHS. Tegese ana sing salah ing tenggorokan.

Untunge, iki umume ora mbebayani banget.

Tenggorokan saka ngendi

Iki sing paling umum Apa Sampeyan Bisa Sakit Tenggorokan Saka Turu Kanthi Jendhela Mbukak? / Cleveland Clinic alasan.

1. Sampeyan ambegan hawa garing

Iki kedadeyan utamane ing mangsa, nalika jendhela ditutup ing papan lan ing wektu sing padha baterei utawa pemanas diuripake. Ing kahanan kaya mengkono, kelembapan udhara mudhun kanthi cepet.

Membran mukosa tenggorokan uga kelangan kelembapan, lan proses iki dirasakake kanthi iritasi tipis ing Tenggorokan / Mayo Clinic, rasa kaya tenggorokan.

Efek sing padha kedadeyan yen sampeyan ngisep hawa garing amarga alasan liyane, kayata angin panas utawa panas.

2. Kumelun utawa bahan iritasi liyane ing sekitar sampeyan

Sakit tenggorokan / Mayo Clinic bisa ngeruk lan ngeruk ing tenggorokan saka asap rokok, smog, knalpot mobil, bledug, mambu bahan kimia, contone, pemutih utawa sawetara produk rumah tangga caustic liyane. Kadhangkala ambune parfum wong liya bisa ngganggu yen sampeyan sensitif karo bahan-bahan kasebut.

3. Sampeyan ambegan liwat tutuk

Iki minangka cara liya kanggo cepet garing membran mukus. Udhara mlebu liwat tutuk, tanpa kelembapan awal ing saluran irung, nyepetake penguapan kelembapan saka permukaan njero tenggorokan.

Biasane, wong wiwit ambegan liwat tutuk amarga rong alasan:

  • Ambegan, contone, amarga mlaku utawa mlaku cepet banget. Ing kasus iki, kita nyoba kanggo njupuk udhara sabisa lan ngulu karo tutuk uga. Yen udhara garing ing wektu sing padha (umpamane sampeyan pindhah ing kadhemen), kringet bisa dadi kuwat banget sing bakal nyebabake serangan batuk garing.
  • Irunge mancung. Iki kedadeyan karo selesma utawa alergi. Nanging, kahanan kasebut bisa nyebabake lara tenggorokan dhewe.

4. Sampeyan wis keno kadhemen

Biasane, patogen SARS nyerang wong liwat saluran pernapasan (pernafasan). Lan awak, kanggo mbela awake dhewe, nambah produksi lendir, mula irung runny ana.

Yen kakehan mucus disekresi, iku wiwit saluran ing rute postnasal disebut, ing mburi pharynx. Iki bisa ngganggu tenggorokan lan nyebabake sensasi scratching sing ora nyenengake.

5. Sampeyan alergi

Contone, musiman, serbuk sari. Utawa off-season, kanggo bledug, jamur, dander pet.

Ing kasus iki, zat alergen, mlebu saluran pernapasan, nyebabake iritasi, sing diwujudake, kalebu tenggorokan.

6. Sampeyan duwe heartburn

Heartburn, sawijining kondisi ing ngendi isi weteng munggah ing esophagus. Proses iki uga disebut refluks asam (refluks, gerakan mundur dibandhingake normal). Kadhangkala kuwat banget nganti asam lambung tekan tenggorokan. Lan ngganggu temboke, nyebabake sensasi tickling.

7. Sampeyan duwe infèksi bakteri

Sinusitis, tonsillitis, laringitis, lan proses inflamasi liyane ing nasofaring sing disebabake dening bakteri (chlamydia sing padha) uga bisa nyebabake kondisi tenggorokan. Luwih asring lara, nanging pelanggaran kasebut bisa dirasakake lan rasa garing, kringet.

Apa sing kudu ditindakake yen ana lara tenggorokan

Biasane, sampeyan bisa nyingkirake rasa ora nyaman kanthi cara sing gampang. Iki Apa Sampeyan Bisa Sakit Tenggorokan Saka Turu Kanthi Rekomendasi Jendela Mbukak? / Pakar Klinik Cleveland saka Klinik Cleveland (AS):

  • Ngombe segelas banyu, teh, compote. Iki bakal moisturize tenggorokan lan umume mbantu sampeyan tetep hidrasi.
  • Nguripake humidifier. Sijine kain lembab sing gedhe ing ndhuwur radiator, utawa pasang kaleng banyu sing mbukak ing jendela. Iki minangka cara kanggo ngowahi iklim njero ruangan normal.
  • Adus anget. Iki uga bakal mbantu moisturize membran mukus.
  • Aja ambegan liwat tutuk.
  • Yen irung diblokir, coba nyingkirake masalah kasebut sanalika bisa. Carane, kita nulis ing rinci kene. Umumé, gunakake semprotan irung pelembab saline lan tetes vasoconstrictor yen perlu.
  • Yen sampeyan curiga yen tenggorokan lara bisa dadi reaksi asap, udhara sing najis, utawa zat-zat alergi, pindhah menyang udhara seger ing wilayah sing duwe ventilasi sing apik tanpa iritasi.

Nanging yen tenggorokan sampeyan lara tenggorokan sajrone 2-3 minggu berturut-turut, sanajan sampeyan nglembabake hawa, aja ambegan kumelun lan meh yakin yen sampeyan ora duwe selesma, utawa alergi, utawa heartburn, utawa yen kringet diiringi mriyang dhuwur lan perih tenggorokan, sampeyan kudu hubungi dhokter. Kanggo wiwitan, terapi. Dheweke bakal takon babagan gejala, gaya urip, goleki tenggorokan, nganakake pemeriksaan. Mbok menawa dheweke bakal menehi rujukan kanggo tes. Lan miturut asil ujian, dheweke bakal menehi rekomendasi carane nyingkirake rasa ora nyaman. Utawa dheweke bakal ngirim saran tambahan menyang spesialis khusus.