Carane sinau kanggo mikir luwih cetha lan holistik

Carane sinau kanggo mikir luwih cetha lan holistik

Blogger Zat Rana mbahas babagan carane pola pikir mengaruhi kita lan carane ngembangake.

Wigati puteran pakulinan

Saka sudut pandang psikologi populer, pambentukan pakulinan minangka daur ulang sing prasaja: pemicu, tumindak biasa, ganjaran. Ing donya watara kita, kita ngadhepi karo soko sing serves minangka pemicu. Sing terakhir nyebabake tumindak sing wis kita sinau kanggo nindakake ing kahanan sing padha sajrone pengalaman sadurunge. Ganjaran sing ditampa kanggo tumindak kasebut dadi penguatan loop. Iki minangka pakulinan sing muncul.

Deleng kanthi cetha babagan urip saben dina lan sampeyan bakal weruh puteran kasebut. Otak kita dirancang kanggo nemokake pola. Kita kenal lan asimilasi supaya bisa digunakake ing mangsa ngarep.

Kanthi cara sing padha karo tumindak biasa, pola pikir sing biasa dibentuk. Nalika kita tuwuh, kita sinau kanggo ngenali pola ing saubengé kita lan ngerteni apa sing katon penting. Nanging liwat wektu, kita bakal macet ing puteran pamikiran iki, kang kita ndeleng acara saka mung siji sisih. Iki minangka sebagian sebabe angel kanggo ngganti pikirane babagan sawetara topik. Otak wis sinau soko ing siji konteks lan banjur salah nyoba kanggo aplikasi ing liyane.

Ora perlu ngilangi puteran kabiasaan, sanajan bisa. Cukup aja lali babagan lan aja nganti mbatesi pikirane.

Diversifikasi model pamikiran

Ora ana wong ing donya sing mikir kanthi cara sing padha, amarga saben wong urip sethithik beda. Saben kita ing wektu sing beda-beda ngadhepi masalah sing beda-beda lan nanggapi kanthi cara dhewe-dhewe. Reaksi iki gumantung marang kuwalitas alam lan asuhan kita.

Pola pikir sing beda-beda sing ndadekake saben wong dadi awake dhewe. Identitas kita dibentuk saka interaksi model kasebut. Dheweke nggawe persepsi subyektif saka wong.

Lan amarga kasunyatan rumit banget, migunani kanggo duwe akeh model pamikiran ing arsenal sampeyan. Sing luwih macem-macem, luwih akurat ide babagan jagad iki.

Pola-pola kasebut digawe saka puteran kabiasaan sing dibentuk kanggo nanggepi kesan eksternal. Mulane, siji-sijine cara kanggo diversifikasi yaiku golek pengalaman anyar lan konflik. Contone, maca buku, ing lingkungan sing ora pati ngerti, nindakake eksperimen pamikiran.

kesimpulan

Ing proses pangembangan, kita mbentuk pola prilaku lan pamikiran sing biasa. Kita ora sengaja nggunakake supaya ora mbuwang sumber daya kognitif saben wektu. Masalahe, gampang banget macet ing model sing wis dikenal. Sawise kabeh, ora cocog karo kabeh kahanan, minangka akibat saka misunderstandings lan discontent.

Kanggo ngindhari iki, internalisasi akeh model pamikiran sing beda-beda. Saenipun, sampeyan kudu sok dong mirsani nalika sampeyan nggunakake salah, lan ngalih menyang liyane.