Apa aku bisa njupuk obat sing kadaluwarsa?

Apa aku bisa njupuk obat sing kadaluwarsa?

Ayo langsung ngomong: obat-obatan sing wis kadaluwarsa isih kudu diilangi. US Food and Drug Administration (FDA), contone, banget nyaranake Aja Digodha kanggo Gunakake Obat Kadaluwarsa. Lan ana sawetara alasan serius kanggo rekomendasi kasebut.

Dadi, ing sawetara obatan, bakteri bisa wiwit multiply liwat wektu. Liyane dadi goblok: sampeyan ngombe, ngarep-arep tamba, lan penyakit saya maju. Isih liyane ngganti komposisi kimia lan umume dadi racun.

Argumentasi FDA muni logis. Nanging, masalah obat sing kadaluwarsa ora gampang kaya sing dikira. Lan mulane.

Napa obat sing kadaluwarsa ora mesthi ala

Pisanan, ayo ngerteni apa tanggal kadaluwarsa. Iki minangka periode Tanggal Kadaluwarsa Narkoba, Apa Obat Kadaluwarsa Isih Aman Digunakake? , sajrone perusahaan farmasi sing ngeculake obat tartamtu njamin keamanan lan efektifitase. Nanging definisi durasi periode iki minangka perkara sing ragu-ragu.

Urip beting umume ditetepake kaya ing ngisor iki. Sawise ngeculake obat liya, pabrikan mbenerake ciri-cirine, kalebu komposisi kimia lan konsentrasi bahan aktif, lan banjur nyelehake obat kasebut ing rak. Setaun sabanjure, komposisi obat kasebut dianalisis maneh lan kesimpulan digawe babagan efektifitase. Analisis kasebut diulang rong taun sabanjure. lsp.

Masalahe yaiku: umpamane obat kasebut wis ana ing rak suwene telung taun. Ora bisa didol kanggo didol tanpa tanggal kadaluwarsa sing ditemtokake. Tanggal kadaluwarsa, Pitakonan lan Jawaban. Nanging, angel kanggo perusahaan farmasi kanggo nundha wiwitan dodolan. Mulane, pabrikan nuduhake wektu sing wis dicenthang minangka tanggal kadaluwarsa, 3 taun sing padha, lan kanthi ati nurani sing resik ngirim obat kasebut menyang apotek.

Nyatane, obat kasebut bisa tetep efektif luwih saka telung taun. Nanging pangripta ora mriksa maneh Mitos Tanggal Kedaluwarsa Obat iki.

Perusahaan farmasi mung siji-sijine sing duwe dhuwit kanggo nindakake riset jangka panjang babagan khasiat obat. Nanging, dheweke pancen ora duwe insentif finansial kanggo nindakake iki. Apa Obat Bener Kadaluwarsa? ...

Lee Cantrell Direktur Departemen San Diego saka Pusat Kontrol Racun California

Nanging, departemen sing duwe insentif finansial kanggo nyinaoni umur obat sing sejatine isih ana. Iki, contone, Departemen Pertahanan AS. Ing taun 1986, ngluncurake Program Ekstensi Shelf-Life (SLEP Expiration Dating Extension) karo FDA kanggo ngirit biaya nganyari obat-obatan sing disimpen ing toko darurat.

Program kasebut ngasilake woh kanthi rutin. Contone, ing taun 2006, SLEP nguji 122 obat sing beda-beda sing disimpen ing kahanan sing cocog. Umume wong-wong mau pungkasane nggedhekake Profil Stabilitas Produk Narkoba sing Diperpanjang ngluwihi Tanggal Kadaluwarsa Label kira-kira patang taun.

Obat sing kadaluwarsa bisa lan ora bisa dijupuk

We nandheske maneh: senadyan data ing ndhuwur, iku isih worth ngrungokake Rekomendasi FDA lan sregep nganyari kit sepindah minangka needed. Iki dudu sing paling ekonomis, nanging mesthi pilihan sing paling sehat.

Tanggal kadaluwarsa yaiku tanggal sing tanggung jawab kanggo khasiat lan safety obat kasebut saka pabrikan menyang konsumen. Apa bisa njupuk Claritin (loratadine) D sing kadaluwarsa Maret 2014? ...

Barbara Stark Baxter MD, Columbia University College of Surgery and Therapy, New York

Nanging kepiye yen, contone, sampeyan lara sirah, lan sampeyan mung duwe paracetamol sing kadaluwarsa sajrone sawetara wulan? Utawa luwih elek: sampeyan utawa wong sing cedhak duwe reaksi alergi sing abot (edema Quincke sing padha), lan malah ana syringe-otomatis-injector karo adrenalin, nanging tanggal kadaluwarsa ... Nyuntikake utawa ora? Ayo dipikirake.

Obat sing kadaluwarsa ora aman

Pasinaon klinis durung ditindakake kanggo ngonfirmasi bebaya obat sing kadaluwarsa. Nanging, para ahli ing database informasi Drugs.com nggunakake akal sehat kanggo banget nyaranake Tanggal Kadaluwarsa Narkoba, Apa Narkoba Kadaluwarsa Isih Aman Digunakake? Aja nggunakake obat-obatan ing ngisor iki sawise tanggal kadaluwarsa.

  1. Insulin . Iki digunakake kanggo ngontrol tingkat gula getih ing diabetes. Obat kasebut bisa ngganti komposisi kimia lan paling ora mbantu.
  2. Nitrogliserin oral . Obat sing populer kanggo angina pectoris. Sawise mbukak, nitrogliserin ilang efektifitase kanthi cepet.
  3. Preparat biologis . Kategori iki, utamane, kalebu vaksin, produk getih, immunoglobulin, toxoid. Bahan aktif uga cepet rusak.
  4. Antibiotik saka klompok tetracyclines . Miturut sawetara laporan, sawise tanggal kadaluwarsa, bisa ngasilake metabolit beracun. Apa tanggal kadaluwarsa obat sing kontroversial, apa tegese? pitakonan, Nanging, iku luwih apik ora kanggo ngupaya bebener, risking kesehatan dhewe.
  5. Antibiotik ing wangun suspensions . Sawise tanggal kadaluwarsa, dheweke bisa uga ora ana gunane.
  6. Tetes mripat, semprotan irung lan obat liyane kanthi pengawet . Swara wektu, pengawet disintegrate, kang tegese bakteri bisa miwiti multiply ing solusi.
  7. Obat-obatan ing wangun injeksi . Sampeyan ora kudu njupuk risiko karo wong-wong mau, sanajan isi syringe ora ngganti katon. Lan mesthine kudu nolak injeksi yen solusi dadi mendhung, discolored, utawa precipitate katon ing.
  8. Preparat sing dirumusake kanthi individu . Obat-obatan kasebut ora disetujoni FDA, nanging Compounding lan FDA: Pitakonan lan Jawaban kadhangkala dibutuhake. Apoteker bisa nggabungake sawetara bahan kanggo nggawe produk sing cocog karo kabutuhan pasien. Ing kasus apa wae, obat-obatan gabungan kudu dijupuk sawise tanggal kadaluwarsa sing diumumake dening dokter sing nekani, amarga efeke ora bisa ditebak.
  9. Obat apa wae sing katon lawas lan kotor . Yen tablet crumble utawa mambu ora nyenengake, solusi kasebut dadi mendhung, lan ointment utawa krim wis garing, aja mangan utawa smear dhewe. Iki dilarang banget.

Obat sing kadaluwarsa bisa digunakake yen perlu

Dhaptar obat kasebut bisa uga cukup amba. Mangkono, ing studi Stabilitas Bahan Aktif ing 2012 ing Obat Resep sing Kadaluwarsa, para ilmuwan nganalisa wolung obat kanthi 15 bahan aktif, umur simpan sing kadaluwarsa 28-40 taun kepungkur.

Kita wis nemokake manawa sawetara obat kasebut, sanajan 40 taun sawise tanggal produksi, isih efektif.

Lee Cantrell

Mbok menawa ana akeh liyane obat-obatan sing tahan lama. Nanging kita bakal dhaptar mung bahan aktif lan persiapan sing ana data ilmiah sing diadegake.

  1. Parasetamol . Malah wis telat nganti pirang-pirang taun, bahan aktif tetep efektifitas nganti 99%. Para peneliti, Nanging, ora bisa njamin yen kabeh pil kadaluwarsa bakal padha efektif. Dadi yen pil pisanan ora bisa, aja njupuk pil kapindho.
  2. Aspirin . Ora ajaib kaya parasetamol: 10 taun sawise tanggal kadaluwarsa, aspirin ilang 99% saka efektifitase. Nanging yen mung 1-2 taun wis liwati, lan ora ana reliever pain liyane ing tangan (nanging perlu banget!), Sampeyan bisa nyoba kanggo waras karo pil kuwi. Miturut cara, ana hack urip sing ngidini sampeyan ngenali obat sing ora ambigu: aspirin sing ora ana gunane rusak dadi komponen lan wiwit mambu ora enak. Apa sampeyan bisa njupuk Claritin sing Kadaluwarsa? asam asetat. Pancen ora ana gunane kanggo njupuk obat kasebut.
  3. Kodeine . Bahan resep sing ketat kanthi tumindak antitussive. Sanajan wis telat banget, efektifitase tetep luwih saka 90%.
  4. Antihistamin, utamane adhedhasar loratadine . Kesehatan Pria nglaporake 16 Obat kanggo Diombe utawa Dibuwang saka Kabinet Kedokteran sampeyan yen loratadine kasil nylametake tes stres: digawe panas nganti 6 jam ing 70 ° C lan diasinake ing sinar srengenge langsung sajrone 24 jam. Sawise eksperimen sing abot, 99% zat aktif bisa urip. Iki tegese loratadine bakal tetep efektif nganti suwe sawise tanggal kadaluwarsa.
  5. EpiPens . Iki minangka autoinjector epinefrin larang sing digunakake kanggo nambani reaksi alergi sing mateni. Siji panaliten babagan Konsentrasi Epinefrin ing EpiPens Sawise Tanggal Kadaluwarsa nemokake yen 4 taun sawise tanggal kadaluwarsa, EpiPens efektif 84%. Iki dudu angka rekaman utawa carte blanche sing ngilangi kabutuhan tuku injektor otomatis anyar kanggo ngganti sing wis kadaluwarsa. Iku mung informasi: ing darurat, EpiPen kadaluwarsa luwih apik tinimbang ora ana.

Sawise nyebutake EpiPen, prekara sing penting kudu dicritakake: diidini eksperimen karo tanggal kadaluwarsa obat-obatan mung ing kasus nalika urip sampeyan ora gumantung karo obat kasebut. Yen sampeyan isih ngurmati kesehatan, nganyari kit pertolongan pertama kanthi tepat wektu.