8 kabiasaan sore santai

8 kabiasaan sore santai

Sawise kerja, sampeyan nedha bengi, banjur nonton acara TV sing ana ing kursi, utawa tetep ing telpon nganti larut wengi. Lan ing wayah esuk sampeyan tangi unrespirated lan aran burnout ing tengah minggu. Pengusaha Thomas Oppong nuduhake carane ngatasi iki kanthi ritual sore sing prasaja.

1. Siapke kanggo sesuk

Pilih sandhangan sing bakal sampeyan gunakake kanggo kerja, sijine seragam olahraga ing panggonan sing penting, yen sampeyan arep olahraga, sijine kabeh dokumen sing perlu ing tas. Banjur tulisake carane sampeyan pengin nglampahi esuk. Sesuk sampeyan bakal luwih produktif, amarga kabeh sing dibutuhake wis ana.

Mbayangno kahanan ngelawan, nalika sampeyan ora siap kanggo dina anyar. Sampeyan kesel, ora bisa milih sing arep nganggo, sampeyan lali ngendi sampeyan nyimpen dokumen penting. Yen sampeyan nyiyapake kabeh ing wayah sore, iki ora bakal kelakon, lan esuk bakal diwiwiti kanthi tenang.

2. Pedhot saka karya

Pesen lan surat kerja asring ngganggu, sanajan ing omah, dadi angel santai. Supaya ora kedadeyan maneh, mungkasi dina kerja kanthi cara sing padha: ngresiki meja, simpen dokumen penting ing komputer, gawe dhaptar tugas kanggo sesuk.

Lan pas mlebu ngomah, dilanjutake ritual pas-pasan. Iki minangka kegiatan santai sing bisa diulang saben dina: ngobrol karo kulawarga, olahraga, hobi, maca. Iki ateges bakal nambah happy ending kanggo dina apa wae.

3. Pilih panggonan kanggo ngendhokke

Yen sampeyan nonton layar kabeh dina, sampeyan kudu ngendhokke loro fisik lan mental ing wayah sore. Ing kasus iki, nonton acara TV minangka cara sing paling ora efektif.

Temokake papan sing sampeyan kepenak lan nglampahi 20 menit ing kono mung kanggo tenang. Contone, sampeyan bisa njagong meneng ing pawon utawa katon metu saka jendhela.

Pilihan liyane yaiku adus pas mulih. Iki bakal menehi sinyal menyang otak yen dina kerja wis rampung. Utawa nindakake tugas rumah tangga prasaja sing nyenengake sampeyan.

4. Nggambarake dina kepungkur

Kanggo iki, 5-10 menit cukup. Elingi wektu sing nyenengake, seneng-seneng karo kamenangan cilik, pikirake apa sing bisa ditambah.

Mangkene sawetara pitakonan sing kudu ditakoni nalika mikir kaya iki:

  • Apa sing tak lakoni lan apa sing tak lakoni?
  • Piye perasaanku babagan iki?
  • Apa bisa rampung ing wektu sing kurang? Yen mangkono, kepiye?
  • Tindakan apa sing ora penting, utawa malah ora perlu, nanging katon penting?
  • Apa aku bakal ngganti dadi luwih produktif?

5. Njupuk munggah hobi favorit

Dina kerja biasane ora ninggalake wektu kanggo hobi. Kita terus-terusan nundha kepinginan kanggo nulis buku, miwiti blog, sinau basa manca, miwiti bisnis, cat utawa program. Nanging sore iku wektu kanggo nindakake.

Dadi sampeyan ora mung bisa ngganggu kerja lan santai sacara psikologis, nanging uga dadi luwih produktif ing pakaryan utama. Temokake paling sethithik setengah jam kanggo ngupayakake hobi sing penting. Iku nambah swasana ati lan ajining dhiri.

6. Maca soko kanggo seneng-seneng

Iki minangka reliever stres sing apik. Pilih buku apa wae sing disenengi, novel fiksi, memoar, soko inspirasi – lan njupuk sawetara wektu kanggo maca. Sajrone turu, otak nggabungake informasi sing ditampa, lan sampeyan bakal ngelingi luwih apik.

Yen sampeyan seneng maca nalika turu ing amben, pilih edisi kertas. Dheweke ora bakal ngganggu turu, ora kaya buku elektronik sing ngetokake cahya biru.

7. Aja ndeleng layar sak jam sadurunge turu.

Cahya biru saka layar laptop lan smartphone nyuda produksi hormon melatonin, sing tanggung jawab kanggo turu. Kajaba iku, nonton video lan gambar ngrangsang otak, lan iki uga ngganggu turu.

Sepuluh menit konsentrasi ing telpon kira-kira padha karo jam mlaku ing srengenge, ujare psikolog Richard Wiseman, bayangake yen ana ing srengenge sajrone jam lan banjur turu. Ora bakal bisa.

Dadi aja ndeleng layar sejam sadurunge turu. Yen sampeyan kudu nindakake kanthi cepet ing komputer, mateni padhange layar utawa instal program sing nguripake lampu latar sing anget ing wayah wengi.

8. Turu dhisik

Kita asring nglirwakake turu kanggo kegiatan liyane. Nanging turu sing cukup penting kanggo kesehatan lan produktivitas sedina muput. Turu sing apik kanthi rutin njaga kondisi psikologis, emosional lan fisik sing sehat.

Kanggo turu cukup, turu lan tangi bebarengan. Ngresiki kamar turu lan aja ninggalake apa-apa ing wayah wengi sing ngelingake sampeyan kerja.