5 tradhisi Taun Anyar sing edan ing negara-negara kuna sing sampeyan ora ngerti

5 tradhisi Taun Anyar sing edan ing negara-negara kuna sing sampeyan ora ngerti

1. Akita

Singa lan kembang ing gapura Ishtar ing Babil ing Museum Pergamon ing Berlin. Foto: Josep Renalias / Wikimedia Commons

Pedunung Babil, uga Sumer, Akkad lan Asyur sapisan ngrayakake Taun Anyar ing musim gugur, nanging mengko liburan kasebut ditundha kanggo musim semi. Ing Babil ing milenium kapindho SM, Akita wiwit dirayakake ing dina pisanan sasi Nisan (Maret-April) lan G. Suggs seneng-seneng. Keagungan Babil. Sajarah peradaban kuno Mesopotamia 11 dina berturut-turut, kayata preian Taun Anyar.

Akitu digandhengake karo siji menarik G. Suggs. Keagungan Babil. Sejarah peradaban kuno ritual Mesopotamia. Patung Marduk, dewa paling dhuwur ing pantheon Babil, dijupuk saka candhi utama lan nalika liburan digawa nganggo kapal menyang omah Akita. Iki minangka candhi sing ana ing njaba tembok kutha. Pranyata, malah Gusti Allah uga migunani kanggo metu saka kutha.

Patung dewa Nabu, putrane Marduk, ditemokake ing kutha Kalhu. Reca-reca Marduk dhewe durung ditemokake, dheweke mung urip ing relief-relief. Foto: Osama Shukir Muhammad Amin / Wikimedia Commons

Ing kepala prosesi ana raja Babil. Bareng reca mau digawa menyang panggonane, sang pandhita agung nggebugi ratu kanthi pecut, nyeret kupinge, banjur digebugi raine. Dipercaya yen ing wektu sing padha raja ora bisa nahan njerit lan nangis, taun bakal seneng.

Manawi sang pandhita botên sregep sanget, saha pangagênging nagari botên nandhang sangsara, pramila paprentahanipun sampun lêrês. Amarga dewa Marduk ora seneng karo wong sing sombong lan wong sing ambang pain dhuwur.

Kanggo wong biasa, preian luwih nyenengake G. Suggs. Keagungan Babil. Sejarah peradaban kuno Mesopotamia. Dheweke mbukak musim nyebar lan subur, lan uga ana hubungane karo tradhisi metu saka kutha, mriksa tanahe lan seneng-seneng ing hawa seger.

2. Upet-Renpet

Gambar Amentet lan Ra ing makam QV66 Ratu Nefertari Merenmuth. Foto: Zenodot Verlagsgesellschaft mbH / Wikimedia Commons

Upet-Renpet, punika sasi kapisan ing taun ing tanggalan Mesir kuna. Iki dirayakake nalika Sirius, lintang paling padhang ing langit wengi, pisanan munggah ing ndhuwur Kali Nil sawisé wektu 70 dina ora katon. Iku kira-kira pertengahan Juli, nalika kali overflows. Lan ing wektu iki wiwit musim tetanèn kanggo wong Mesir.

Upet-Renpet, riyaya kesuburan, lan Apa Wepet Renpet? / Study.com tembung iki secara harfiah kaya pambuka taun.

Wong Mesir ngrayakake Upet-Renpet kanthi festival gedhe, sing mesthine kudu ngombe bir. Iki ana hubungane karo salah sawijining mitos kuno, E. Hornung. Lore Rahasia Mesir: Dampak ing Kulon.

Sawise dewa srengenge Ra tangi ing sikil salah lan mutusaké kanggo numpes manungsa ora kurang. Mung wong dadi ora sopan, mandheg manut marang dheweke, lan kudu diukum.

Ra ngutus putriné, dewi perang lan mbales dendam sing jenenge Sekhmet, kanggo nindakake iki. Ora ana sing bakal ngidini pamikiran manawa wong sing bisa nggawe ara-ara samun kanthi napas ora bisa ngatasi sawetara jinis manungsa. Sekhmet malih dadi singa wadon ageng lan wiwit numpes wong ing jumlah kuwi sing dina sabanjuré sawise serangan pisanan, slamet wiwit mati amarga E. Hornung secara harfiah klelep. Lore Rahasia Mesir: Dampak ing Kulon ing getih kanca-kancane sing dipateni dina sadurunge.

Bas-relief saka Sekhmet ing candhi ing Kom-Ombo. Foto: Gérard Ducher / Wikimedia Commons

Weruh pembantaian sing diatur dening putrine, Ra mutusake yen dheweke rada bungah lan njaluk dheweke mandheg. Sekhmet, sing dibedakake dening karakter agresif dheweke, ora manut. Ra ngerti yen dheweke ora bisa ngatasi dheweke. Kanthi saran saka dewa kawicaksanan, Thoth, dheweke ngajak putrine kanggo ngaso saka pembunuhan lan ngombe kadhemen.

Ra diwutahake bir abang, kang meh podho getih kang ditresnani dening dewi, nganti Sekhmet ngombe sawetara ewu jugs. Mabuk lan kelangan kemampuan kanggo njaga posisi jejeg, Sekhmet marang wong-wong sing isih urip: Dadi, metu saka kene. Aku ngapura kabeh, lan keturon.

Dadi manungsa bisa slamet lan dheweke duwe alesan liyane kanggo matur nuwun marang Ra sing wicaksana lan welas asih. Wiwit kuwi, kanggo ngurmati acara iki, wong Mesir kuna nganakake festival Upet-Renpet, Festival ing Mesir Kuno / Ensiklopedia Sejarah Dunia, diiringi tarian, musik, pesta pora lan, mesthi, libations sing akeh banget. Lan padha menehi amulet saben liyane karo sirah singa wadon lan mantra ditulis ing papirus kanggo mbujuk RH Wilkinson. Dewa lan Dewi Lengkap Mesir Kuno ora bakal ngatur Sekhmet sing males dendam ing taun anyar kanthi trik kotor sing biasa. Contone, aja ngirim pageblug.

3. Chunjie

Mengeti Taun Anyar Cina ing Malaysia. Foto: Flying Pharmacist / Wikimedia Commons

Chunjie, Festival Musim Semi, utawa Taun Anyar Cina, minangka salah sawijining preian paling tuwa sing dirayakake nganti saiki. Dipercaya asale luwih saka 3.000 taun kepungkur, nalika Dinasti Shang.

Taun Anyar Cina tansah dirayakake kanthi banter banget. Warga negara nyorot kembang api, ngobong menyan, nabuh gong, umume nggawe swara sing paling akeh. Tradhisi iki nduweni alasan khusus, sanajan mitos, kanggo H. Yuan. The Magic Lotus Lantern lan Dongeng Liyane saka Han Chinese.

Ing jaman biyen ing Cina urip naga ngelak getih galak jenenge Nian (tembung Cina 年 tegese taun). Saben taun dheweke mabur ngubengi kabeh desa lokal, mangan ternak, gandum lan barang-barang liyane. Utamane bocah-bocah. Pedunung ing China nyedakake kurban marang naga ing njaba lawang kanggo nyenengake dheweke.

Nanging ing sawijining desa ana wong tuwa aneh sing kandha, "Cukup kanggo sabar iki! Lan janji marang wong-wong desa yen dheweke bakal ngrampungake masalah karo monster kasebut. Lokal, alamiah, dianggep wong ora normal, amarga naga kabèh Researches menyang superstitions Chinese, sawetara kilometer dawa, katon luwih nyengsemaken saka sawetara mbah kakungipun. Ananging kang sepuh nyumet blegere, nyumet mercon, nabuh gong, lan nalika Nian tekan, dheg-dhegan gumuruh, nuli mlayu saka dosa.

Sawise sawetara wektu, Nian keluwen lan risiko bali menyang desa. Sepuh liberator maneh disambut karo mercon, nanging wektu iki naga ora wedi. Nian arep nguntal wong tuwa mau, nanging dheweke njaluk diuncalake dhisik, amarga mangan wong gombal ora enak. Naga sarujuk, lan wong tuwa nyopot sandhangane, sing mbukak jeroan abang.

Penari Naga ing Taiwan. Foto: 蔡 滄 龍 / Wikimedia Commons

Nanny duwe titik lemah, chromatophobia. Naga sengit abang. Karo nangis mabur. Lan mungsuhe mulang wong-wong China kanggo ngobong lantern abang lan kembang api, ngalahake gong lan nganggo jubah abang kanggo medeni Emban ing mangsa ngarep. Wong tuwa kasebut jenenge Hongjun Laozu, dheweke minangka mitos legendaris Asal-usul Taun Anyar Imlek lan Legenda Nian / Biksu Tao Asal Kuno.

Nganggo Hongjun kanthi alami dudu set renda Victoria's Secret, nanging kathok cendhak Cina Apa wong Tionghoa kuno nganggo jeroan ing rok / gaun? / Quora dubi-kun. Mung abang.

Amarga crita iki, Taun Anyar Cina minangka perayaan kabeh warna abang. Wong dekorasi omah nganggo lampion abang, menehi amplop kertas abang sing ditresnani karo pesenan lan dhuwit, nutupi jendhela nganggo kain abang, nulis ucapan selamat ing kertas abang, lan nganggo sandhangan abang. Iki isih bisa digunakake: sanajan ana akeh tokoh Nanny sing ditindakake dening para penari ing dalan perayaan, naga kasebut ora nate katon maneh.

4. Samhain

Rejeki karo tossing apples ing Samhain. Drawing dening Daniel MacLeese, 1833

Samhain, festival Celts kuna, mengeti P. Monaghan. Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore minangka pungkasaning panen lan wiwitan setengah taun sing peteng, nalika hawane adhem lan medeni. Iki dirayakake ing wayah wengi tanggal 31 Oktober nganti 1 November. Saka preian iki, kaya sing sampeyan ngerteni, Halloween ditindakake pirang-pirang abad sabanjure.

Samhain wiwit dirayakake maneh ing jaman Neolitikum, lan digandhengake karo api unggun lan kurban. Tegese, para sejarawan isih padu karo R. Hutton. Stasiun Srengenge: Sejarah Taun Ritual ing Inggris, apa sing dianggep minangka Taun Anyar Celtic, amarga Imbolc (1 Februari), Beltane (1 Mei) utawa Lugnasad (1 Agustus) bisa uga. Nanging Samhain kemungkinan sing paling penting ing antarane kabeh.

Ing wengi iki, roh-roh leluhur lan roh-roh jahat kabeh padha ngumbara ing bumi. Sing pisanan kudu dipangan ing meja perayaan, lan sing kapindho kudu diwedeni karo wesi lan uyah. Yen ora, loro-lorone bakal nggawe sampeyan ala banget. Ing wekdal punika ugi adatipun nindakaken ritual kangge nenangaken tiyang ingkang pejah saha nyariyosaken legenda babagan leluhur ing wanci dalu supados sami mangertosi menawi boten dipunlalekaken. Lan uga kanggo nindakake macem-macem rejeki, amarga roh bisa mbantu kanggo nggoleki masa depan.

Wong Celt nyoba P. Monaghan ing wayah wengi tanggal 1 November. Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore mandan medeni sabisane. Ing paling banget, nguripake sandhanganmu metu. Yen sampeyan begja, wong mati bakal njupuk kanggo dhewe lan ora bakal nyinggung.

Mummers padha ngumpul ing wong akeh, njupuk karo wong-wong mau tengkorak jaran ing tongkat lan mlaku liwat desa-desa. Upacara kasebut diarani Jaran Kelabu. Wong-wong sing teka ing jaran iki kudu dipakani lan sing nuntun.

Dekorasi Taun Anyar Celtic khas. Gambar: Rhŷn Williams / Wikimedia Commons

Yen ora, mummers wiwit ngenyek sing nduweni omah, lan ing ayat, lan padha kudu mangsuli kanthi cara sing padha. Nom-noman sing mlaku nganggo jaran padha nganggo sandhangan wanita, lan sing wadon, lanang.

Nanging ngukir lampu waluh Jack sing misuwur ora dadi tradisi kuno. Senter lan topeng sing padha pisanan diwiwiti dening R. Hutton. Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain digawe saka turnips, rutabagas utawa fodder beets mung ing abad ka-19.

5. Saturnalia

Saturnalia. Lukisan dening Antoine-Francois Callet, 1783

Kanggo wektu sing suwe, wong Romawi kuno ngrayakake Taun Anyar tanggal 1 Maret. Nanging, Julius Caesar, sing dadi kuwasa, ngenalake dhewe, tanggalan Julian, ing ngendi countdown dina diwiwiti saka 1 Januari. Dheweke wiwit ngrayakake wiwit tanggal 17 Desember, supaya ora nyiksa awake dhewe kanthi nunggu sing nglarani. Perayaan saka tanggal 17 nganti 23 diarani Saturnalia, kanggo ngurmati dewa Saturnus, santo pangreksa pertanian. Ing wektu iki, kabeh karya tani wis rampung lan wong-wong padha ngaso.

Ing Saturnalia, wong Romawi ijol-ijolan hadiah, ngombe lan seneng-seneng. Antarane hadiah yaiku S. Blake. Martial's Natural History: The and and Pliny's Encyclopedia / Arethusa piggy banks, sisir, tusuk gigi, topi, lading mburu, kapak, macem-macem lampu, bal, minyak wangi, pipa, babi urip, sosis, manuk beo, meja, cangkir, sendok, sandhangan, patung. , topeng lan buku. Wong sugih bisa menehi batur utawa kewan eksotis kayata singa. Iki dianggep minangka wangun sing apik ora mung kanggo nggawe hadiah, nanging uga kanggo nempelake puisi cekak dhewe.

Pujangga misuwur Catullus piye wae entuk R. Ellis. A Commentary on Catullus iku kumpulan puisi ala dening pujangga paling awon kabeh wektu saka kanca, sing guyon saka Romawi.

Gambling, kang frowned ing kaping normal, diijini ing Saturnalia. Para selebran uga milih Tacitus. Ing Annals saka Raja lan Ratu prayaan saka antarane tamu dening undian, lan pesenan kaya Uncalan iki ing banyu adhem! utawa Strip wuda lan sing! kudu dileksanakake tanpa pitakonan.

Janus lan Moiraes saka Luca Giordano, 1682-1685. Rincian saka Palazzo Medici-Riccardi

Sawise Saturnalia, tanggal 1 Januari, SJ Green dirayakake. Ovid, Fasti 1: Dina Komentar saka dewa Janus sing rai loro, nalika kabeh kepinginan, miturut wong Romawi, kelakon. Wong-wong padha menehi woh ara lan madu lan padha ijol-ijolan tembung sing apik. Lan padha nggawa permen lan dhuwit menyang kuil Janus kanggo appease wong, minangka patronized ing wiwitan anyar.

Nanging dina iku dudu dina libur. Wong-wong Rum mratelakake manawa saora-orane sathithik gaweyan kang kudu ditindakake, amarga idleness dianggep minangka pertanda ala kanggo sisa taun.